Een dag de baas bij Steiger B

Een dag de baas bij Steiger B

JINC gelooft dat ieder kind talent heeft. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Ze missen een netwerk en plekken om waardevolle vaardigheden en kennis op te doen. Het JINC-programma leert kinderen van 8 tot 16 jaar solliciteren. Ze maken kennis met verschillende beroepen en kunnen ontdekken welk werk bij hun mogelijkheden en talent past.

Veel praten
‘Het was wennen voor Sarah om als 14-jarige opeens een dag als baas met allemaal volwassenen op te trekken’, vertelt Steiger B directeur Hans Huijsmans. ‘Sarah was verbaasd over hoeveel er bij ons gepraat wordt. Ze had het idee dat een baas vooral opdrachten uitdeelt. We hebben haar uitgelegd dat ons team bestaat uit zelfstandige en kundige professionals. Die begrijpen zelf heel goed wat er moet gebeuren. De baas hebben ze nodig als klankbord of om knopen door te hakken in bepaalde dilemma’s’. 

Leren kennen
Sarah heeft ook een interview bijgewoond van adviseur woningcorporaties Gertjan Versteeg met een kandidaat voor een vaste functie bij een woningcorporatie. Ze was onder de indruk van de persoonlijkheids- en motivatieanalyse die onderdeel is van de procedure. ‘Ze had niet gedacht dat we zo diepgaand met kandidaten in gesprek zouden gaan’, vertelt Gertjan. ‘Sarah had het beeld dat sollicitatiegesprekken heel formeel zijn. Ik vergeleek het met een date met een leuke jongen of meisje. Dan wil je elkaar vooral leren kennen’.

Relativerend
Steiger B werkt al enige tijd samen met JINC in verschillende activiteiten. Gertjan Versteeg is binnen Steiger B de ambassadeur van JINC. Hij doet zelf aan veel activiteiten mee en maakt zijn collega’s en netwerk enthousiast om ook mee te doen. ‘We hebben een leuke dag gehad met onze Baas van Morgen’, aldus Hans Huijsmans. En het werkt ook wel relativerend om door de ogen van een 14-jarige naar je bedrijf/werk te kijken’.