Ervaring in de sector wordt vaak overschat

Steiger B placeholder

Vincent Kriek stapte vorig jaar over van DELA Vastgoed naar Mooiland. Hij werd assetmanager bij de woningcorporatie. Een zeer geslaagde stap voor zowel Vincent als Mooiland. ‘Wat ik breng, is een andere manier van denken. Soms ga ik makkelijker voorbij aan details. Want in de commerciële wereld kijk je meer naar het einddoel. Details zijn zeker relevant, maar je moet de zaken op het goede moment behandelen’, aldus Vincent.

 

Extra dimensie

Vincent ervaart dat zijn rol nu veel complexer is dan in de commerciële sector. Het gaat immers niet meer alleen om financieel rendement. Er gelden ook andere ‘wetten’. Dat is voor hem een extra dimensie en was tevens zijn reden om over te stappen. Hij vindt de manier waarop corporaties met hun medewerkers omgaan, erg goed. En daarbij doelt hij niet op het salaris. Toch een opsteker voor de branche.

 

Open staan

Kandidaten met ervaring uit andere branches kunnen van grote waarde zijn. Dat geldt waarschijnlijk voor alle branches, maar zeker voor de woningcorporaties. Toch zijn er opvallend veel corporaties die de eis van werkervaring in de corporatiebranche niet willen laten vallen. Maar Steiger B merkt ook dat er steeds meer corporaties open staan voor de toegevoegde waarde en nieuwe inzichten uit andere branches.

 

Vakkundigheid en attitude

‘Wij vinden het waardevol om kandidaten met de juiste competenties te werven die ook extra of juist andere werkervaring hebben’, zegt werving en selectie consultant Yvonne Koning. ‘Nieuwe ervaring brengt reuring, vernieuwing, verfrissing en ontwikkeling. En soms is het gewoon noodzakelijk om breder te kijken, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt’. Alexander Crépin, HRM blogger en adviseur is het daar mee eens. Hij schreef er in Werf& een artikel over. Zijn stelling: vakkundigheid en attitude van de kandidaat zijn veel belangrijker dan specifieke kennis of ervaring in de branche.