Gedetacheerd of zzp: een weloverwogen keuze

Zzp vs. Detachering Balanceren tussen Vrijheid en Stabiliteit (585 x 401 px) png

Detachering vs. ZZP: Balanceren tussen vrijheid en stabiliteit

“De afgelopen jaren komen we bij onze zoektocht naar kandidaten voor de invulling van tijdelijke functies steeds meer mensen tegen die als zzp’er werken.” Sandra Vinke, directeur bij Steiger B, schetst de verschuiving die zich op de arbeidsmarkt voordoet. “De belangrijkste drijfveer voor zzp’ers is geld en de extra vrijheid die de zelfstandigheid hen biedt. Daar valt zeker iets voor te zeggen, maar ik wil in dat verhaal toch wat nuanceringen aanbrengen. Omdat het ook heel veel voordelen met zich meebrengt als je via detachering aan de slag gaat.”

Voordelen benoemen

“Voor de duidelijkheid, elke gedreven professional is ons even lief. Bovendien, op de huidige krappe arbeidsmarkt is iedereen keihard nodig. Het is dan ook niet zo dat we liever met detacheringen werken, we kijken altijd naar de beschikbare kandidaten en wie daarvan het best past in de specifieke functie en opdrachtgever. De eerlijkheid gebied daarbij wel te zeggen dat we in geval van twee gelijkwaardige kandidaten vrijwel altijd zullen kiezen voor de detachering, omdat diegene nou eenmaal bij ons in loondienst is en sowieso wordt doorbetaald. Alles bij elkaar genoeg reden om nog eens helder de voordelen te benoemen van enerzijds detacheren en anderzijds zzp’en.”

 

In dienst bij Steiger B als Interim professional

“De mensen die Steiger B detacheert zijn in de meeste gevallen in dienst bij óns,” aldus Sandra. “Wij presenteren ze bij onze opdrachtgevers en zij gaan daar voor de duur van de opdracht aan de slag. Na afronding van de opdracht blijven ze, meestal, bij ons in loondienst. Samen met de interim professional gaan we dan weer op zoek naar een nieuwe opdracht, bij dezelfde of een van onze andere opdrachtgevers.” Sandra weet dat veel kandidaten dat als prettig ervaren. “Op die manier kun je ervaring opdoen in verschillende werkomgevingen en bij uiteenlopende organisaties. Zonder dat je steeds weer moet solliciteren of in een ongemakkelijke in-between-jobs periode terecht dreigt te komen. Tegelijkertijd zorgen we ook voor tussentijdse scholingen om als professional bevoegd en bekwaam te blijven.

 

Tijdelijke opdrachten

Sandra legt uit dat het bij detacheringen meestal om kortlopende opdrachten gaat van bijvoorbeeld drie of zes maanden, soms met nog een verlenging. “Daar moet je wel tegenkunnen vanzelfsprekend. Als je als gedetacheerde ergens binnenkomt, weet je dat het tijdelijk is, ter vervanging van iemand die om wat voor reden dan ook is uitgevallen of omdat er een overschot aan werk ligt. Dus stel je je erop in dat je na een tijdje weer ergens anders aan de slag gaat. Ondertussen blijf je gelukkig wel onderdeel van ons grote Steiger B team.”

 

Zzp: meer vrijheid, meer verantwoordelijkheden

Zoals gezegd kiezen veel professionals tegenwoordig voor een bestaan als zzp’er. Sandra somt de belangrijkste redenen hiervoor op die ze hoort bij kandidaten. “Ja, toch vooral geld en het grotere gevoel van vrijheid. Bij hun keuze voor opdrachten, en bij de invulling van hun agenda. Want uiteindelijk ben je als zzp’er niet in loondienst, maar je eigen baas. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk. In dat licht is het wel eerlijk om erbij te vermelden dat het ook veel andere dingen betekent. Waar je als gedetacheerde gewoon een loonstrookje krijgt waarop alles is verwerkt, stuur je als zzp’er een factuur.  Vervolgens moet je zelf zorgen voor alle verplichtingen. Administratief, financieel en professioneel. Dan moet je denken aan dingen als belastingen, pensioenopbouw, vakantiegeld, ziekte eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering en scholing. Daarbij komt, als een opdracht stopt of je wordt ziek, stopt ook je inkomen.”

 

Balanceren tussen vrijheid en stabiliteit

Mijn intentie is niet om mensen tegen te werken, maar ik wil wel benadrukken dat er meerdere aspecten zijn aan het werken als zzp’er. Ga je voor vrijheid of stabiliteit en zekerheid? Uiteindelijk moet het ondernemerschap je gewoon liggen. En het is aan jezelf om daar achter te komen. Tot slot wil Sandra voor mensen die twijfelen graag een advies delen. “Het zou wellicht een goed idee kunnen zijn voor beginnende professionals om aanvankelijk via detachering te werken. Dit biedt niet alleen financiële stabiliteit, maar ook de mogelijkheid om een breed scala aan indrukken en ervaringen op te doen vanuit de stabiele thuisbasis bij Steiger B. Hierdoor krijg je een beter beeld van je eigen voorkeuren en wat bij je past. Op die manier kun je uiteindelijk je professionele geluk vinden en optimaal presteren in je werk.”

 

Twijfel je nog tussen detacheren of zzp’en?

Wij nodigen je graag uit voor een gesprek, waarin we je kunnen adviseren over de verschillen en kansen bij Steiger B.

iStock-1430971223

Schrijf je in bij Steiger B