Van Teheran naar Zwijndrecht

Amir van Teheran naar Zwijndrecht 1-12-23 (585 x 401 px)

Soms kom je bijzondere verhalen tegen die het delen waard zijn. Zoals dat van Amir. Enige tijd geleden kreeg onze consultant Yvonne Koning zijn sollicitatie binnen. Uiteindelijk ging het om een vacature die niet helemaal bij hem paste, maar zijn cv sprong er wel meteen uit. In de zeven voorgaande jaren had hij meerdere banen gehad, maar tegelijkertijd ook een Mbo- én een Hbo-opleiding afgerond. “Ja, dat was best pittig,” erkent hij ook zelf achteraf.

Teheran

Tot zijn twintigste woonde Amir in Iran, in de hoofdstad Teheran. Hij leefde daar gelukkig, in een modern gezin en in een hechte familie. In 2010 zat hij nog op de Havo, maar daarna ging het mis, met als gevolg dat hij huis en haard moest verlaten. Hij vluchtte naar het buitenland en een lange en moeilijke tocht volgde. In 2014 kwam hij ten slotte in Nederland aan.

Asielprocedure

Dat viel in het begin behoorlijk tegen. Amir vond Nederland maar donker en hij was zelf ook somber. Hij doorliep een lange asielprocedure en leerde daarna Nederlands. Toen hij uiteindelijk zijn verblijfsvergunning kreeg, mocht hij gaan studeren en kon hij hier een nieuw leven gaan opbouwen. Omdat hij geen uitkering wilde ontvangen, moest hij zijn studie combineren met werk. “Dat was voor mij de enige manier om het te doen,” legt hij uit.

Tien jaar later

Sinds zijn vlucht uit Iran heeft Amir slechts een paar keer iemand van zijn familie teruggezien. In Iran is hij nooit meer geweest. Na tien jaar hier voelt Amir zich voor 80% Nederlander. Zijn Iraanse vriendin vindt hem zelfs 100% Nederlands. “Dat vindt ze niet leuk, want ze wil een klein beetje de traditie in ere houden,” zegt hij lachend.

Zwijndrecht

Nederland is nu zijn thuisland en hier gaat hij definitief zijn leven verder opbouwen. Natuurlijk mist hij zijn familie in Iran, maar verder heeft hij geen reden om terug te gaan. Na een jeugd in Teheran is Amir nu gelukkig in Zwijndrecht. “Hier kun je door hard te werken veel bereiken en een eigen toekomst opbouwen. Met eerlijkheid en inzet kom je het verst. Dat vind ik het allermooiste aan Nederland, je krijgt hier zoveel kansen.” Amir heeft persoonlijk laten zien, dat die kansen aan hem wel besteed zijn.

Vastgoedregisseur

Terug naar de vacature die niet helemaal bij hem paste. Yvonne besloot in overleg met Amir zijn cv toch te delen met Woonkracht10 en ook daar zagen ze zijn potentie. Met als resultaat dat hij de functie Vastgoedregisseur kreeg aangeboden. Per 1 december is hij met veel plezier in deze functie gestart, lekker in zijn eigen woonplaats.