7 tips voor welverdiende vakantierust

Steiger B placeholder

1. Neem een paar dagen extra
Ga voor vertrek al een paar dagen thuis wennen aan het idee dat je niet hoeft te werken. Dan geniet je extra van je vakantie. En na terugkeer, wil je niet uit de auto stappen, je inbox openen en binnen een dag 100 e-mails lezen terwijl je uitpakt. Neem de eerste (twee) dagen om rustig uit te pakken en ga daarna pas je e-mail lezen en voicemail beluisteren.

2. Ga niet weg in chaos
Als je op vakantie gaat terwijl op het werk iedereen aan het stressen is, blijf jij ook stressen. Maak een lijst met taken die je echt moet afmaken. Zorg dat je klaar bent voor je weggaat. Wat er ook gebeurt tijdens je vakantie, jij hebt je werk af en kunt relaxen.

3. Houd werk en privé gescheiden
Alles wat met je werk te maken heeft, laat je thuis. Dus ook je e-mail. Maak een filter of een ander e-mailadres aan om werk- en privémail uit elkaar te houden.

4. Schrijf!
Heb je moeite met loslaten? Ga schrijven, maakt niet uit waarover. Zet al je zorgen op papier en laat ze daar. Zo kan je het loslaten en rustig worden. Stuur wat je geschreven hebt naar je werkmail. Je zorgen laat je dan letterlijk achter op je werk. Je kunt ermee aan de slag als je terugkomt.

5. Zet je telefoon uit
Veel mensen hebben één telefoon voor werk en privé. Je mobieltje neem je dan ook graag mee, voor het geval er iets is. Dat is allemaal prima, maar zet dat ding dan uit. Stuur je familie en vrienden een mailtje met tijden waarop je te bereiken bent en houd je daaraan.

6. Leg ideeën vast
In zo’n periode van ontspanning krijg je vaak veel goede ideeën. Je krijgt snel de drang om deze ideeën even naar kantoor te mailen of ze uit te werken. Doe dat niet. Schrijf je ideeën op, maak een snelle schets en ga er verder mee als je thuiskomt.

7. Ga iets doen
Op vakantie zijn betekent ook dat je de tijd hebt om je omgeving te bekijken, een cursus zeilen te volgen of voor een andere activiteit. Als je bezig bent, ben je afgeleid en dus niet bezig met werk. Geniet van je vakantie en ga niet alleen maar bij je tent, caravan of bungalow naar je laptop zitten staren.