Maatschappelijke betrokkenheid in de praktijk: betaald vrijwilligerswerk

De wereld elke dag een beetje mooier maken – dáár zetten we ons bij Steiger B voor in. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is daarbij een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk. Maar onze betrokkenheid stopt niet bij de werkvloer. Ook daarbuiten zetten we ons in voor een eerlijke en inclusieve samenleving. Om dit mogelijk te maken bieden we collega’s, gedetacheerden en interimmers de ruimte om betaald vrijwilligerswerk te doen.
Vrijwilligerswerk onder werktijd
Concreet betekent dit dat je onder werktijd 2 dagdelen per jaar vrijwilligerswerk mag doen – en daar gewoon door Steiger B voor betaald krijgt. Via samenwerkingen met het Oranje Fonds en JINC bieden we collega’s de kans om zich in te zetten voor de maatschappij. Veel collega’s grijpen die met beide handen aan. Ook Ellen Merlijn-de Vos, consultant werving & selectie, en Nathalie van de Kolk, adviseur woningcorporaties. “Omdat Steiger B dit zelf aanbiedt én we het onder werktijd kunnen doen, is de stap om mee te doen kleiner”, legt Ellen uit.
Oranje Fonds en JINC
Al jaren is Steiger B partner van het Oranje Fonds en JINC. We steunen deze organisaties niet alleen financieel, maar zetten ons ook in als ambassadeur. Het Oranje Fonds werkt aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. JINC helpt kinderen en jongeren op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt, ongeacht hun achtergrond. Beide organisaties pakken maatschappelijke vraagstukken aan waaraan je als vrijwilliger bij kunt dragen. “JINC heeft verschillende initiatieven waarvoor we ons kunnen inzetten”, vertelt Nathalie. “Zo gaf ik een keer een sollicitatietraining, en ben ik laatst met Ellen taalgids geweest bij een taaltrip.”
Met kinderen op taaltrip
Een taaltrip, dat klinkt interessant! “Dat is het zeker”, zegt Ellen. “JINC organiseert uitstapjes naar plekken als een luchthaven of de stad. Wij kozen voor de natuur. Samen met een groep kinderen trokken we het bos in om hen de betekenis van woorden te laten ontdekken. In de klas hadden ze de woorden al geoefend, en tijdens de wandeling herkenden ze die in de praktijk. Wij gaven daar uitleg bij. Denk aan woorden zoals ‘loofboom’ of ‘flora en fauna’.” Het doel van de taaltrip is om de woordenschat en leefwereld van kinderen te vergroten. “Vaak hebben deze groepen een taalachterstand”, vult Nathalie aan. “JINC wil voorkomen dat jongeren op het (v)mbo uitvallen, dat ze een juiste studiekeuze maken en beter zicht hebben op werk. Het versterken van hun taalvaardigheid speelt daarin een belangrijke rol.”
Meedoen werkt aanstekelijk
Omdat Steiger B partner is van JINC, komen er intern vaak kansen voorbij voor dit soort initiatieven. “Maar je kunt ook in je eigen omgeving betaald vrijwilligerswerk doen”, vertelt Ellen. “De taaltrip sprak mij vooral aan omdat ik echt iets met kinderen kon doen en voor hen direct het verschil kon maken.” Nathalie sluit zich daarbij aan: “Je kunt op persoonlijk vlak echt een maatschappelijke bijdrage leveren. Ik vond het waardevol om me in te zetten voor meer kansengelijkheid op de arbeidsmarkt. En het leuke is: je ziet dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt. Zo inspireren we ook andere collega’s om vrijwilligerswerk te doen!”
Maatschappelijke impact begint bij jezelf
Dat een organisatie ruimte maakt voor betaald vrijwilligerswerk, zegt veel, vinden Nathalie en Ellen. “Die maatschappelijke betrokkenheid zit in het DNA van zowel Steiger B als collega’s”, benadrukt Nathalie. “Dit is een mooie manier om samen de wereld een beetje mooier te maken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen begint bij jezelf, en hiermee kun je dat uitdragen.” Ellen: “Met betaald vrijwilligerswerk versterkt Steiger B haar eigen medewerkers én toekomstige generaties. Dat heb ik bij andere werkgevers nog niet meegemaakt.”

Meer weten over maatschappelijk betrokken werk? Ik en mijn collega's vertellen je graag meer
Deel dit bericht