Een oververhitte en faire arbeidsmarkt

Een oververhitte en faire arbeidsmarkt

Intrinsieke motivatie

Op een krappe arbeidsmarkt gaan dingen anders dan anders. Ook als bureau moet Steiger B extra alert zijn. Waarom wil een kandidaat eigenlijk solliciteren? Wat is zijn of haar werkelijke motivatie? ‘In de laatste maanden heb ik meerdere kandidaten gehad die zich op het laatste moment terugtrokken uit een procedure’, vertelt Yvonne. ‘Corona kan betekenen dat je niet meer lekker in je baan zit en weg wilt. Maar Corona is er nog wel even. Dus misschien zit je straks ook niet lekker in je volgende baan. Extra controle op intrinsieke motivatie is belangrijk. Zeker als je medewerkers wilt aantrekken voor langere tijd’.

 

Geen schaap met 5 poten

Een krappe arbeidsmarkt betekent ook wat voor opdrachtgevers. ‘Ze vragen nog steeds om het schaap met 5 poten. Kennis, werkervaring en ook de juiste competenties. Kennis kun je vinden en ervaring kun je opdoen. Wij adviseren opdrachtgevers om ons de juiste persoonlijkheid te laten vinden, in combinatie met de juiste competenties en motivatie. De overige poten groeien vroeg of laat vanzelf aan’, aldus Yvonne.

 

Pas op de plaats

‘Ik lees en hoor dat jongeren momenteel vaker ontslag nemen. Ze vertrouwen erop dat ze wel weer aan een baan komen. Mijn jongste zoon heeft dat ook gedaan. Hij is programmeur, heeft wat gespaard en wil een tussenjaar. Ik geef hem groot gelijk. Het is gezond even pas op de plaats te maken. Ik hoop alleen niet dat hij net zo agressief benaderd wordt door werkgevers als mijn kandidaat’, zegt Yvonne.

 

Laat je niet opjutten

‘Deze oververhitte markt vraagt van ons allemaal iets anders. Maar laat je niet gek maken. Let als bureau of werkgever vooral op motivatie en persoonlijkheid van kandidaten. Geef ze de ruimte hun eigen keuze te maken. En voor kandidaten in meerdere procedures geldt: laat je niet opjutten. Neem je tijd en kies de baan die het beste bij je past’.