Interim Professional Lisette: “Mijn doel is bereikt als mensen zich gehoord voelen.”

Lisette: “Mijn doel is bereikt als mensen zich gehoord voelen”

Werken als Interim Professional en tegelijkertijd onderdeel zijn van een team. Dat is precies wat Lisette Knol waardeert aan haar werk in het Satellietteam van Steiger B. Sinds 2021 ondersteunt ze Veilig Thuis-organisaties met het wegwerken van wachtlijsten en werkvoorraden. Dit doet ze via detachering in de jeugdzorg, een vorm die haar de kans geeft om flexibel te werken én een bijdrage te leveren aan maatschappelijke impact. Vaak merkt ze dat mensen niet goed weten wat werken bij Veilig Thuis precies inhoudt. “Zelf wist ik dat ook niet helemaal”, vertelt ze. “Juist daarom wilde ik het van dichtbij ervaren.”

Van onderwijs naar Veilig Thuis

Maatschappelijk werk zit Lisette in het bloed. Na een tijd in het speciaal onderwijs te hebben gewerkt als schoolmaatschappelijk werker, was ze toe aan een nieuwe uitdaging. Toen ze onze vacature voor het Satellietteam zag voor Veilig Thuis, was haar interesse dan ook meteen gewekt. “Ik was vooral nieuwsgierig hoe het zou zijn om voor deze organisatie te werken. Dus ik dacht: laat ik het maar proberen!” Sindsdien werkte Lisette voor verschillende Veilig Thuis-organisaties, van Veilig Thuis Noord-Holland Noord tot Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Op dit moment versterkt ze de backoffice van Veilig Thuis Zuid-Limburg.

Werken als onderzoeker

Ons Satellietteam ondersteunt zowel de front- als de backoffice. En richt zich vooral op het terugdringen van de wachtlijsten. In de backoffice zijn er 2 soorten diensten, legt Lisette uit. “Als er een melding is gedaan en de mensen om wie het gaat herkennen de situatie én staan open voor hulp, dan is verder onderzoek meestal niet nodig. In de dienst Voorwaarden en Vervolg stel ik dan voorwaarden op om de veiligheid te waarborgen, en zet ik vaak passende hulpverlening in.” Wordt een melding niet (meteen) erkend? Dan volgt er wel een onderzoek. “We moeten dan vaststellen of er echt sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Alleen zo kunnen we vaststellen of er hulp nodig is én de juiste hulp daadwerkelijk inzetten.”

Vertrouwen opbouwen

Lisette voert ook zelf deze onderzoeken uit. “Het doel is om een goed beeld te krijgen van de situatie”, gaat ze verder. “Zo praat ik bijvoorbeeld met ouders, het kind en mensen uit de omgeving, zoals de school, de huisarts of een jeugdverpleegkundige. Voor betrokkenen is het vaak fijn dat ik hun vaste contactpersoon ben tijdens zo’n onderzoek. Dat kan vertrouwen geven en het makkelijker maken om open te zijn.” Toch merkt Lisette dat er vaak misverstanden zijn over Veilig Thuis. “Veel mensen denken dat we er alleen zijn om kinderen uit huis te plaatsen. Het is aan mij om te laten zien dat dat niet zo is. We willen juist met gezinnen meedenken.”

Omgaan met weerstand

Wat Lisette trots maakt op haar werk? “Als mensen zich gehoord voelen. En als ik ze heb kunnen laten zien dat Veilig Thuis mét hen praat, in plaats van over hen.” In alles staat het gezin centraal. “Tegelijkertijd maak ik ook duidelijk dat Veilig Thuis geen toverstokje heeft om de situatie op te lossen. Ik breng in kaart wat er nodig is, en van daaruit schakel ik de juiste hulp in.” Natuurlijk komt Lisette ook wel eens in lastige situaties terecht. “Ik zoek actief de samenwerking met betrokkenen, maar dat is niet altijd makkelijk. Soms zijn ze het niet eens met de uitkomst. In het begin moest ik daar echt mee leren omgaan. Maar daardoor sta ik nu juist sterker in mijn schoenen en kan ik constructief het gesprek met mensen aangaan.”

Een hecht team, ook op afstand

Ons Satellietteam telt inmiddels meer dan 40 interimmers en werkt voor verschillende Veilig Thuis-organisaties, verspreid over het hele land. “Elke organisatie is net wat anders ingericht. Daardoor kan de manier waarop we bijvoorbeeld een onderzoek uitvoeren per locatie verschillen.” Collega’s binnen het Satellietteam kunnen op ons kantoor in Almere werken, maar hebben ook de mogelijkheid om op afstand of thuis werken. “We hoeven dit werk niet per se op een locatie van Veilig Thuis te doen. Zelf werk ik nu op afstand, en daarbij heb ik gelukkig veel contact met mijn collega’s. Ik kan altijd iemand bellen om te sparren of een vraag te stellen. We staan echt voor elkaar klaar, dat is heel fijn.”

De voordelen van werken als interimmer

Als je in het Satellietteam werkt, ben je Interim Professional. Of dat een bewuste keuze was voor Lisette? “Deels wel. Het leek me leuk om bij meerdere organisaties mee te kijken. Maar achteraf vraag ik me af of het bij me past, omdat ik het belangrijk vind om een team om me heen te hebben. Het Satellietteam is voor mij dus de perfecte uitkomst!” Wat voor Lisette de voordelen zijn van werken als interimmer? “Je kunt op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende rollen binnen Veilig Thuis. Bovendien kan ik altijd terecht bij mijn projectleiders en collega’s als ik ergens tegenaan loop of wil sparren, én krijg ik via de Groei en Boeiworkshops de kans om mezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen.”

Francisca-nw-removebg-preview

Meer weten over detachering in de Jeugdzorg?

Gerelateerde artikelen

De jeugdzorg heeft sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 grote veranderingen doorgemaakt, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn geworden en de sector te maken heeft met toenemende druk door personeelstekorten en complexe problematiek. Steiger B ondersteunt professionals en opdrachtgevers met expertise en verbinding om deze uitdagingen aan te pakken. Lees meer.

Het Satellietteam is een flexibel en ervaren team dat organisaties helpt bij het verlagen van werkdruk en het verkorten van wachtlijsten, met name in jeugdzorg en Veilig Thuis-organisaties. Ze bieden maatwerkoplossingen die passen bij de specifieke behoeften van elke organisatie. Lees meer.

 

Ontwikkelingen in de jeugdzorg