Maak het leuk om naar kantoor te komen

Maak het leuk om naar kantoor te komen

Uitnodigend

Dat zette Frans, van oorsprong maatschappijhistoricus, aan het denken. Inmiddels ligt er een interieuradvies met plannen om het kantoor tot een prettige en warme locatie te maken, met plek voor bijvoorbeeld planten, boekenkasten en schemerlampen. “Onze mensen kunnen deels thuis werken, maar ze moeten het vooral ook fijn vinden om naar kantoor te komen,” legt Frans uit. “Een uitnodigende werkomgeving helpt daarbij.”

Beleidsadviseur

Ressort Wonen is een woningcorporatie met ruim 2.000 vhe (verhuureenheden) onder de rook van Rotterdam. Zij plaatsten onlangs de vacature Beleidsadviseur bij Steiger B. Oorspronkelijk ging het om een senior functie, maar dat is uiteindelijk veranderd in drie junior functies. Dat kon omdat de junioren aan bestaande functies worden gekoppeld op de terreinen leefbaarheid, wonen en vastgoed.

Langetermijnvisie

Ressort Wonen kende tot op heden nog geen beleidsfunctie, maar de huidige ontwikkelingen in de markt vroegen daar nadrukkelijk wel om. “We willen vastleggen, transparant zijn, een langeretermijnvisie ontwikkelen,” aldus Frans. “De constructie waarvoor we nu kiezen biedt verschillende voordelen. Door de drie junioren aan bestaande functies te koppelen benut je ook alle talenten die je al in huis hebt en creëer je nieuwe, extra ontwikkelmogelijkheden. Tegelijkertijd koppel je op deze manier je beleid beter aan de praktijk, wat de implementatie makkelijker maakt. En tot slot, je maakt beleid onderdeel van een heel team, niet van een functie. Dat zorgt voor meer draagkracht.”

Maatschappelijk effect

“Of dit in de praktijk ook zo gaat werken moet natuurlijk nog blijken,” zegt Frans. “In ieder geval willen we toe naar analyse, methode ontwikkeling en projectmatig werken. Waarbij we onze partners nadrukkelijk gaan betrekken om systematisch maatschappelijk effect te sorteren.”

Strategisch personeelsplan

Waarmee we terug zijn bij de metamorfose van het kantoor. Want de werving van hoger opgeleide junior beleidsadviseurs is onderdeel van het onlangs opgestelde strategisch personeelsplan van Ressort Wonen. En conform de huidige maatschappelijke trend hoort daarbij dat werken op kantoor leuk moet zijn, voor iedereen. Ook, of misschien wel vooral voor junioren, legt Frans uit. “Kijk, junior ben je niet zo zeer door je leeftijd, het gaat om bepaalde competenties, houdingsaspecten en voorkeursstijlen. Daarin proberen we bij Ressort Wonen een goede mix en dynamiek te krijgen. En een uitnodigende inrichting van je kantoor hoort daar zeker bij.”

Op de foto staan van links naar rechts Wouter Westerveld, Frans Desloover, Nynke de Rover en Sander Kolsters.