Maatschappelijke betrokkenheid in de praktijk: ons FairFonds

Artikel Fairfonds

Dat de B in onze naam staat voor ‘betrokkenheid’, is voor jou misschien geen nieuws meer. Maar wist je dat die betrokkenheid veel verder gaat dan onze collega’s, opdrachtgevers, interimmers en kandidaten? De wereld buiten ons eigen werk een beetje mooier maken, daar zetten we ons elke dag voor in. Dat noemen we maatschappelijke betrokkenheid. Daarom hebben we het FairFonds opgericht, waarmee we waardevolle projecten en initiatieven met impact steunen.

De fusie als vliegwiel

Al lang vóór de fusie van Steiger B met Radar Personeelsdiensten speelde het idee van een fonds bij directeur Hans Huijsmans. “Ik liet me inspireren door initiatieven als de 1% Club, waarbij een deel van de winst van bedrijven naar goede doelen gaat. Zoiets sluit perfect aan bij Steiger B.” Pas rond de fusie zelf kreeg dat idee steeds meer vorm. “Het was het zetje dat we nodig hadden om het écht van de grond te krijgen. We hebben het fonds opgericht en startkapitaal toegekend. Vervolgens hebben we een commissie in het leven geroepen die besluit welke doelen gesteund worden.”

Intrinsieke motivatie

De FairFonds-commissie bestaat uit adviseur Henk-Jan Nijboer, consultant Thessa Schouten en directeur Andrea Veerman en ondernemer Arjan Verweij, die de voorzitter is. Arjan werkt niet bij Steiger B, maar kent onze organisatie al te goed. “Samen met Andrea heb ik ooit Radar Detachering opgericht. Na de fusie hebben we altijd contact gehouden, waardoor ik al jarenlang op de achtergrond betrokken ben bij Steiger B. Toen het FairFonds werd opgezet, vroegen Hans en Andrea mij voor de commissie. Dat sprak me meteen aan. Ik vind Steiger B een mooie organisatie, juist omdat die écht iets wil betekenen voor de maatschappij. Niet omdat het in het beleid staat, maar omdat het voortkomt uit intrinsieke motivatie.”

Jaarlijkse financiering

De financiering vanuit het FairFonds kent 2 pijlers. Arjan legt uit hoe dat zit: “Enerzijds bestaat het FairFonds uit de langdurige samenwerkingen met het Oranjefonds en met JINC . Zij ontvangen jaarlijks een vast bedrag.” Maar die samenwerkingen omvatten veel meer dan alleen financiële ondersteuning, vult Hans aan: “We zetten ons ook persoonlijk in, door onze eigen medewerkers de mogelijkheid te geven om betaald vrijwilligerswerk te doen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld taal- of sollicitatietrainingen geven aan jongeren via JINC. Op die manier leveren ze ook op persoonlijk vlak een waardevolle bijdrage aan de samenleving.”

Aangedragen door collega’s

Daarnaast is er binnen het FairFonds een budget gereserveerd speciaal voor goede doelen die medewerkers van Steiger B zelf aandragen. “Iedereen kan het hele jaar door initiatieven indienen waar collega’s persoonlijk bij betrokken zijn”, legt Arjan uit. Tijdens ons jaarlijkse Zomerfeest en ons Kerstfeest reiken we een aantal cheques van € 1.000 uit aan een paar van deze doelen. “Voor ons is het een relatief klein bedrag,” zegt Arjan, “maar voor zo’n organisatie kan het echt het verschil maken. Zo’n bijdrage zet vaak iets moois in beweging.”

Mooie voorbeelden

Het FairFonds bestaat inmiddels meer dan 3 jaar. In die tijd zijn al heel wat mooie initiatieven beloond met een cheque. “Een mooi voorbeeld vind ik het Nederlandse skiteam van de Special Olympics, waar de zoon van onze collega Thessa bij zit. Of De Paardenkamp, een stichting die zich speciaal inzet voor de verzorging van gepensioneerde paarden. En recent ging er nog € 1.000 naar het Herstelhotel, een plek waar mensen zonder (t)huis kunnen aansterken in een veilige omgeving. En dit is nog maar een greep uit de vele goede doelen.”

Een stijgende lijn

Precies dát is volgens Arjan ook de kracht van het FairFonds. “Het is natuurlijk al bijzonder dat Steiger B dit mogelijk maakt. Maar wat echt uniek is, is dat collega’s actief betrokken zijn. Ze delen diezelfde intrinsieke motivatie om iets terug te doen voor de maatschappij. Dat zit diep in de organisatie. We zien ook dat het steeds meer gaat leven, er worden vanuit alle hoeken steeds meer doelen aangedragen. Hans vult aan: “Het FairFonds wordt gefinancierd met een deel van het dividend dat we bij goede resultaten jaarlijks uitkeren. Alle aandeelhouders – waaronder ook diverse eigen medewerkers – leveren dus bewust een stukje rendement in. En dat doen ze graag, omdat het ten goede komt aan de maatschappij.”

De volgende stappen

Arjan kijkt met trots naar de stappen die de commissie de afgelopen jaren heeft gezet om collega’s te betrekken bij het FairFonds. “We grijpen momenten als het Zomerfeest aan om collega’s te activeren goede doelen aan te dragen. En dat werkt! Die stijgende lijn zetten we als commissie graag voort. Ons doel is dat collega’s straks 2 keer zoveel goede doelen bij ons aandragen.” Ook Hans ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het FairFonds is precies wat ik ooit voor ogen had, met een betrokken commissie en al mooie succesverhalen. De volgende stap? Wat mij betreft maken we er in de toekomst een aparte stichting van. Dat zou de continuïteit van het fonds ook op langere termijn borgen.”