Patronen doorbreken

Patronen doorbreken

Waarom schakelde Steiger B juist jouw expertise in, denk je?
“Oorspronkelijk heb ik de opleiding creatief educatief werker gevolgd. Jaren tachtig jargon, maar het draaide ook toen al om de ontwikkeling van mensen, individueel en in teamverband. Vervolgens heb ik, na wat omzwervingen, zo’n twintig jaar gewerkt als leidinggevende in de kinderopvang. En sinds 2018 ben ik zelfstandig coach en lichaamsgericht psychotherapeut. Je begrijpt, een coachingstraject in de kinderopvang is me op het lijf geschreven, en dat wisten ze bij Steiger B ook.”

 

Wat trof je aan?
“De opdracht bij binnenkomst was niet heel concreet. Het team draaide duidelijk niet optimaal en maakte een uitgebluste indruk. De taken waren onderling ook niet helder verdeeld, waardoor er regelmatig zaken tussen wal en schip vielen.”

 

Waar begin je dan?
“Allereerst kreeg ik tijdens een kennismakingsgesprek met de leidinggevende te horen wat er speelde. Ik kon toen meteen een paar concrete voorstellen doen ter verbetering, wat voor een klik en dus vertrouwen zorgde. Vervolgens heb ik een aantal teamsessies met de medewerkers gehad, maar ben ik ook individueel met hen in gesprek en aan de gang gegaan. Daarbij waren ze blij verrast dat ze ook thema’s uit hun privéleven konden inbrengen. Ik vertelde ze dat dat niet meer dan logisch was, omdat werk en privé nauw met elkaar zijn verbonden als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.”

 

Wat leverde dat uiteindelijk op?
“De resultaten waren bijzonder positief. Teamleden die vooraf eigenlijk wilden vertrekken, besloten alsnog om te blijven. We verdeelden de rollen, taken en verantwoordelijkheden beter en scherper over de groep. En om te veranderen moesten ze ook inzicht krijgen in hun eigen patronen en nieuw gedrag oefenen in de praktijk. Dat hele pakket zorgde ervoor dat teamleden opbloeiden en onderling ook makkelijker communiceerden. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij zo belangrijk! Kijk, uiteindelijk gaat het er om dat medewerkers lekker in hun vel zitten. Maar mensen in de kinderopvang zijn er vooral heel goed in om te zorgen voor ánderen. Daarbij vergeten ze dan hun eigen grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen. Ik vind het geweldig om te zien hoe mensen tijdens zo’n traject weer opbloeien en de liefde voor hun vak herontdekken. Want ‘werken met kinderen’, dat is toch waarom ze het deden en doen.”