Wonen en welzijn onder één dak

Wonen en welzijn onder één dak

Steiger B vond onlangs een manager vastgoed voor Welwonen. Directeur Wiesje van der Weide vertelde ons alles over de bijzondere combinatie van wonen en welzijn in haar organisatie. ‘Dat samenwerking tussen wonen en welzijn nuttig en nodig is, weten de organisaties in Nederland wel. Maar gescheiden financieringsstromen en verschillende culturen maken het lastig. Welwonen bewijst dat het kan. En dat het vooral gaat om de simpele onderlinge nabijheid van de medewerkers’, zegt Yvonne Koning, werving & selectie consultant bij Steiger B.

Trots
Wiesje van der Weide is sinds 2019 de directeur bestuurder van Welwonen. Bij de woningcorporatie in Enkhuizen gaat wonen al 20 jaar hand in hand met welzijn. Van der Weide bestuurt twee stichtingen, onder één dak. Het is een personele unie met twee toezichthouders. ‘Veel medewerkers zijn trots om meer te kunnen doen dan alleen wonen of welzijn. Juist de combinatie zit in het DNA’, zegt van der Weide.

Kwetsbaarheid
‘Vanuit de woningcorporatie ken je de wijk vaak vanuit een concrete aanleiding, bijvoorbeeld een reparatieverzoek. Onze technisch medewerkers weten hoe ze achter een voordeur een mogelijk eenzaamheidsprobleem kunnen signaleren. Dan schakelen ze een collega welzijnswerker in. Juist in de coronatijd is gebleken hoe belangrijk deze combinatie is. De kwetsbaarheid van mensen werd pijnlijk zichtbaar. Eenzaamheid vertoonde zich in al zijn vormen. Welwonen kreeg opnieuw contact met huurders doordat de welzijnswerkers even aan- of opbelden’, aldus van der Weide.  

Nabijheid
Van der Weide: ‘Tegen woningcorporaties die ruimte over hebben zou ik zeggen, huisvest het welzijnswerk. In het werk is de simpele nabijheid van de medewerkers van wonen en van welzijn cruciaal. Als ze in één gebouw zitten, spreken ze elkaar in de gang en bij de lunch. Ze weten waar de ander mee bezig is. En tegen welzijnsorganisaties zou ik willen zeggen: trek meer met corporaties op. Bijvoorbeeld rond wijkontwikkeling en -eigenaarschap. Daarin activeren en samenwerken levert een belangrijke synergie op’.

Voor meer informatie over Welwonen: www.welwonen.nu